KÖSZÖNTELEK LÁTOGATÓ!

Hogy erre jársz, az nem véletlen.

Örömömre szolgál, hogy megoszthatom veled a gondolataimat, tűnődéseimet az életről.

A kedvenceim között biztosan találsz számodra kedves zenét is.



„Több dolgok vannak földön és égen, Horátio, mintsem bölcselmetek álmodni képes.”

William Shakespeare Hamlet



2012. július 29., vasárnap

A türelem


"Ha kis dolgokban nem vagyunk türelmesek,
akkor a nagy álmainkat hiúsítjuk meg."
Konfuciusz


Nagy erény. Gyermekként alig ismerjük e szót, de fiatalon is híján vagyunk e képességnek. Türelmetlenül igyekszünk öregedni, gyorsan szeretnénk elérni a vágyott céljainkat. Ám ahogy idősödünk, rájövünk, hogy mindennek értéket a türelem ad, és az értékes dolgokhoz türelem kell.
Megtanuljuk kivárni az eseményeket, a megfelelő időt a cselekvésre. A türelem rózsát terem! Fiatalon sokat hallottuk ezt a mondást, többnyire az elhamarkodott tetteink után. Ám ez az emberi tulajdonság nem született velünk, tanulni és gyakorolni kellett, hogy alkalmazni is tudjuk azt, mert a türelem képessége felér a bölcsességgel.
Művészi alkotásokhoz, a jó munkához, egy nagy cél eléréséhez, nem elég a tehetség, mert fabatkát sem ér az, ha nem párosul türelemmel viselt kitartással. Ha egy csemetefát elültetünk, máris türelmet gyakorolunk, mert sok gondoskodással teli idő telik el az első termés szüreteléséig. Ha egy csepp gyermek sír fel az ölünkben, sok-sok idő telik el türelmes neveléssel, hitben és szeretetben, amíg a felnőtt életbe bocsáthatjuk őt.
De sok türelem kell az öregség okozta nyűg elviseléséhez is. Agyunk még emlékszik a fürge mozdulatokra, de az elkopott test már nem tuja követni azt. Türelmesen lemondunk sok mindenről, mely már nem okoz bennünk nagy csalódást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedvenceim

Blogarchívum